Tilbygningen
Den egyptiske samling
taa2 taa7 taa8 taarn21 taarn22
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Inspirationens skatkammer (2009)

Thorvaldsens Museums antiksamling giver et enestående indblik i antikkens æstetik og idealer. Sat i relation til Thorvaldsens nyklassicistiske værk giver den samtidig mulighed for at opleve, hvordan en af vores store kunstnere lod sig inspirere af fortiden. I ”Inspirationens skatkammer” har vi inviteret den svenske kunstner Rikard Silwärn til at lave en kunstnerworkshop på museet. Rikard Silwärns praksis folder sig ud i brudfladen mellem mythos og logos. Den udgør derfor en nøgle til at forstå Thorvaldsens idealiserede kunst, der på mange måder står i modsætning til det dramatiske mytologiske landskab der prægede antikken – den tid, som var Thorvaldsens inspirationskilde. Sammen med Rikard Silwärn arbejder gymnasieelever fra så forskellige fag som billedkunst, oldtidskundskab og græsk, med antikken set fra nutiden med nyklassicismen som mellemstation. Gennem forelæsning, diskussioner og praktiske øvelser kredser eleverne sig ind på de begreber, som de skal mestre. Det helt centrale begreb, inspiration, føres med sprogets egen arkæologi, etymologien, tilbage til det latinske spiritus, der betyder ånd. Ordet inspiration er onomatopoietisk – altså lydefterlignende. Man har ment, at det må have lydt enten som *speis- eller *peos-, lyden af åndedrættet. I den praktiske del af workshoppen får eleverne til opgave at puste nyt liv i antikken. Konkret betyder det, at eleverne skal trække vejret gennem de arkaiske lydord, samtidigt med, at en videoprojektion kaster billedet af deres ansigt op på en af de antikke buster i antiksamlingen. Sideløbende med denne forunderlige levendegørelse af antikken skal eleverne indbyrdes diskutere, hvor inspiration kommer fra. De skal finde en metafor for begrebet og komme med forslag til, hvorledes tingene i antiksamlingen (måske) ville kunne bruges i en nutidig sammenhæng. Det er der kommet mange sjove og tankevækkende idéer ud af. Du kan gå på opdagelse her i projektrummet og se de billeder, som eleverne har taget på dagen, samt læse nogle af de overvejelser, de har gjort sig under vejs.

Klassetrin

Billedkunst

Datering

23/09/2009

Klassens projekter

Inspirationens skatkammer (2009) - 23/09/2009 - Vaserummet Inspirationens skatkammer (2009) - 23/09/2009 - Den egyptiske samling Inspirationens skatkammer (2009) - 23/09/2009 - Bronzesamling
 

Elevens titel

Den egyptiske samling

Elevens kommentar

Fed udstilling & flotte skulpture. Det ville have været fedt hvis der var mere kunst & flere statuer.
Vi fandt Amenophis III (L2) meget spændende, da han manglede den ene side af hovedet. Så man kiggede lige efter en ekstra gang. Han er stor, har store ører og har en speciel udsmykning og minder meget om en typisk ægyptisk farao. Når vi ser ham, kommer vi til at tænke på filmen ‘prinsen fra ægypten’ og ‘Asterix & Obelix’. Vi kommer også til at tænke på den gamle ægyptiske kultur, og alle de gamle ægyptiske pyramider & gamle historier om Ægypten.
Han er blevet lavet før kristi fødsels, så han er meget meget gammel.(: Den skulptur, der står på museet, er bare en kopi af den ægte, da den ægte er for gammel til at stille på museet.)
Vi kan godt følge Thorvaldsen i, at han blev inspireret af statuen, da den er meget spændende at se på, og man får mange gode ideer af den.
Vi bliver personligt inspireret af: Kærlighed, heste, følelser, konkrete ting & interesser.

‘Inspiration er som kærlighed; det kommer og går som det passer den, & man kan hverken styre eller fremtvinge den’

Nogle af os kan lade sig inspirere af Thorvaldsen museum, men andre af os kan ikke. Man kan inspireres af alle de spændende ting på museet, og der er mange forskellige inspirationskilder som feks de forskellige statuer.