Tilbygningen
Kæmpe skarabæ-stempel
C:\fakepath\image.jpg C:\fakepath\image.jpg
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Antikken, Thorvaldsen og dig

Bertel Thorvaldsens antiksamling bærer præg af Thorvaldsens egen kærlighed til bestemte emner eller motiver. Thorvaldsen brugte sine antikker som inspiration til sine egne værker, men har alligevel sjældent ytret sig om, hvad samlingen betød for ham. I forløbet følges de spor, der løfter sløret for Thorvaldsens og hans samtids antikreception. Elevernes selvstændige og kreative arbejde med samlingen bruges som afsæt for dialog og refleksion over deres egen, nutidige antikreception kontra Thorvaldsens og nyklassicismens.

Klassetrin

Datering

23/10/2014

Klassens projekter

Antikken, Thorvaldsen og dig  - 23/10/2014 - Turkis sjakal Antikken, Thorvaldsen og dig  - 23/10/2014 - Hercules, løven, kampen og os! Antikken, Thorvaldsen og dig  - 23/10/2014 - Grimt væsen Antikken, Thorvaldsen og dig  - 23/10/2014 - Duedrengern Antikken, Thorvaldsen og dig  - 23/10/2014 - Kæmpe skarabæ-stempel Antikken, Thorvaldsen og dig  - 23/10/2014 - Den store druemønt Antikken, Thorvaldsen og dig  - 23/10/2014 - Satyr is love, Satyr is life
 

Elevens titel

Kæmpe skarabæ-stempel

Elevens kommentar

En sort-mørkegrøn skarabæ på størrelse med en fersken, men med en oval form. Under sig har den hieroglyffer indskraveret, som formentligt er blevet benyttet som stempel. Hovedet fylder 1/5 af kroppens størrelse, og kroppen buler højere op end hovedet. Generelt er det en fin skarabæ.

Vi synes den er fin, speciel og anderledes i forhold til de andre antikke genstande i udstillingen. En skarabæ er et insekt og derfor også noget mange mennesker vil anse som noget ulækkert. Derfor er det ikke noget man normalt forbinder med noget ideelt eller pænt. Dog med kendskab til den egyptiske mytologi, forstår man nærmere historien bagved, da skarabæen netop er den egyptiske ssolgudindens dyr.

Skarabæen får os til at tænke på gammel egyptisk kultur og samfund. Det er fuldstændig fantastisk, hvordan ting kan bevares. Skarabæen er sikkert blevet brugt til at kunne identificere afsenderen af et skrift.

Der var en skarabæ
Den har ingen knæ
Under er der skrift
Som viser egypternes drift
Solguden krepis’ hellige dyr
Som depressioner afskyr