Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Der kommer brev

RIMG0001.JPG

Thorvaldsens antiksamling er først og fremmest en kunstnersamling. Antikkerne, som han blandt andet havde anskaffet sig da han boede i Rom, brugte han som inspiration til sit nyklassicistiske værk. I museets brevarkiv findes der flere eksempler på brevvekslinger mellem Thorvaldsen og hans samtidige, hvor nye fund beskrives og hyldes. Det er derfor muligt at følge de spor, som antikken har sat hos 1800-talskunstneren og i hans samtid. I undervisningsforløbet ”Der kommer brev” skal eleverne gå på opdagelse i Thorvaldsens antiksamling. Ligesom Thorvaldsen, skal de finde og udvælge effekter, som tiltaler dem, og skrive hjem om dem.

Klassetrin

3.g

Datering

12/10/2010

Genstand nr.40, Skab 1 rum 40 - vase

Elevens kommentar

Det er en vase, ca 30 cm. Den er brun med sorte tegninger. Motivet viser Hercules i kamp med løven. Til venstre for de kæmpende står en mand med et spyd, og til højre står en kvinde. Hverken manden eller kvinden har nogle attributter, så dem ved vi ikke hvem er.

Vi valgte denne vase, fordi vi kunne genkende Hercules i kamp med løven, og fordi vores kendskab til antikkens kunst bl.a. kommer fra vaserne. Vi genkender bl.a. vaserne fra Hercules tegnefilmene. Vasen er flot og velholdt, og motivet er tydeligt og man kan se fortællingen for sig.

Når vi kigger på vasen, stiller vi os selv en masse spørgsmål:
- Hvor har den været, hvad har den set osv.?
- Hvad er den oprindeligt blevet brugt til – og hvem har brugt den?
Vores tanker om muligt svar på spørgsmålene: Man kunne forestille, at vaserne oprindeligt stammer fra Grækenland. Vi har en forestilling om, at den har tilhørt den rigere del af befolkningen, bl.a. fordi den er så velholdt. Og man kunne derfor forestille sig, at hvis det er nogle rige folk, der har haft den, så har de måske haft mere at vælge imellem og derfor ikke brugt så ofte. Måske den bare har stået til pynt. Hvis man kunne, så ville det være spændende at røre ved vasen og på den måde få “antikkens dagligdag” ind i kroppen. Og for at få et billede af størrelse, vægt og materiale.

For os er vasen interessant, da det er en kilde til antikken. Og tegningerne på vaserne var en måde at “skrive” myter og sagn om guderne ned på, da de jo alle sammen fortæller en historie.