Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Der kommer brev

RIMG0004.JPG

Thorvaldsens antiksamling er først og fremmest en kunstnersamling. Antikkerne, som han blandt andet havde anskaffet sig da han boede i Rom, brugte han som inspiration til sit nyklassicistiske værk. I museets brevarkiv findes der flere eksempler på brevvekslinger mellem Thorvaldsen og hans samtidige, hvor nye fund beskrives og hyldes. Det er derfor muligt at følge de spor, som antikken har sat hos 1800-talskunstneren og i hans samtid. I undervisningsforløbet ”Der kommer brev” skal eleverne gå på opdagelse i Thorvaldsens antiksamling. Ligesom Thorvaldsen, skal de finde og udvælge effekter, som tiltaler dem, og skrive hjem om dem.

Klassetrin

3.g

Datering

12/10/2010

Antikt fad nr. 140

Elevens kommentar

Fadet er rundt med 2 hanke og en fod. Fadets motiv forestiller en kvinde og mand. Kvinden er iklædt en lang kjole, og manden er nøgen. Kvinden sidder afventende og kigger på manden med hånden under hagen. Manden står foroverbøjet over kvinden, med et ydmygt udtryk.

Umiddelbart vil vi mene at fadet er lidt intetsigende, men siden vi til opgave skulle undersøge fadet nærmere, kunne vi selvfølgelig finde nogle interessante ting ved fadet, ting som vi undrede os over, som f.eks. hvilket forhold kvinden og manden har (frue >< slave, erotisk forhold?), hvorfor manden er nøgen, om det var normalt at kvinden havde status som den overlegne og hvad fadets funktion i antikken var. Men alt dette kom vi frem til fordi vi blev bedt om det, hvis vi på eget initiativ en dag tog på Thorvaldsens museum ville vi aldrig tænke så “dybt” over de værker vi så.
Generelt kan man sige at de antikke værker er interessante for os i nutiden, fordi de giver et indblik i den tid de blev til, men det bliver meget subjektive fortolkninger af tiden. Selvfølgelig forholder det sig sådan at jo mere baggrundsviden om antikken man har jo mere kan man få ud af værkerne, og vores baggrundsviden er en smule skrabet.

Venlig Hilsen
Sonja, Ida C, Arnela og Pingnan 3x