Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Der kommer brev

Minotaur

Thorvaldsens antiksamling er først og fremmest en kunstnersamling. Antikkerne, som han blandt andet havde anskaffet sig da han boede i Rom, brugte han som inspiration til sit nyklassicistiske værk. I museets brevarkiv findes der flere eksempler på brevvekslinger mellem Thorvaldsen og hans samtidige, hvor nye fund beskrives og hyldes. Det er derfor muligt at følge de spor, som antikken har sat hos 1800-talskunstneren og i hans samtid. I undervisningsforløbet ”Der kommer brev” skal eleverne gå på opdagelse i Thorvaldsens antiksamling. Ligesom Thorvaldsen, skal de finde og udvælge effekter, som tiltaler dem, og skrive hjem om dem.

Klassetrin

3.g

Datering

12/10/2010

47

Elevens kommentar

Det værk som vi har valgt er en vase, fra Thorvaldsens vasesamling. Vasens højde er cirka 40cm høj og dens bredde er ca. 25cm. Den er brun, og på den er der malet nogle mønstre og motiver med sort. Dette motiv der findes på vasen forestiller kampen mellem prinsen og minotaueren.

Vi valgte netop denne vase fordi at den minder os om en myte, som vi kender. Myten handler om en ung prins, der for at redde sit eget liv, og hans elskede, skal bekæmpe en minotaur i en labyrint. Manden og minotauren er afbilledet meget maskulint, med store fremtredene muskler der spænder med kampens anstrengelse. Dette billede af manden der kæmper for sit liv og også sin sag, på en langt mere fysisk måde end man gør idag, kan tolkes som et billede af mænd som de burde være. Altså villige til at kæmpe til døden, og med en krop der netop er trænet til at gøre dette. man kan forstå at Thorvaldsen havde sin interesse i de græske myter, og valgte at tilføje disse til sin samling.
Den antikke vase er interessant for os fordi, der er en antik historie bag den. Den er derfor mereend bare at være en vase – den er et symbol på de myter der finder sted tusinder år siden. Vasen giver et indblik i hvordan det var dengang i antikken, og den kan give inspiration til nudtidens kunstere, som ofte er insperet af antikken.