Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Der kommer brev

RIMG0006.JPG

Thorvaldsens antiksamling er først og fremmest en kunstnersamling. Antikkerne, som han blandt andet havde anskaffet sig da han boede i Rom, brugte han som inspiration til sit nyklassicistiske værk. I museets brevarkiv findes der flere eksempler på brevvekslinger mellem Thorvaldsen og hans samtidige, hvor nye fund beskrives og hyldes. Det er derfor muligt at følge de spor, som antikken har sat hos 1800-talskunstneren og i hans samtid. I undervisningsforløbet ”Der kommer brev” skal eleverne gå på opdagelse i Thorvaldsens antiksamling. Ligesom Thorvaldsen, skal de finde og udvælge effekter, som tiltaler dem, og skrive hjem om dem.

Klassetrin

3.g

Datering

12/10/2010

Mønt nr. 88

Elevens kommentar

Ekstrem lille mønt med motiv af ansigt. Fra Hellas samlingen.

Vi valgte denne mønt fordi den skilte sig ud, med dens ufattelige lille størrelse. Mønter er noget meget spændende og interessant gennem historien, da det har gennemsyret ethvert samfund. Mønten har sat en masse tanker igang:

Hvorfor lave en mønt så klejn?

En fortolkning kunne være at mønten gør op med opblæst materialisme. Manden, som er motivet på mønten, formår at holde hovedet højt og næsen i sky trods møntens størrelse. Han forkaster simpelthen vores værdier til fordel for noget renere og sandere.

Rasmus & Frederik forholder sig kritiske til Kristian og Jacobs udlægning, selvom deres indledende spørgsmål er et godt afsæt!

Hvorfor lave en mønt lille?

Vores første tanker er: ‘mon manden var lille, siden han blev afbilledet på så ufattelig lille en mønt’.

Det var formentlig mere en mangel af materiale til at lave mønten, dengang var værdien jo baseret på materialet mønten var lavet af. Ikke som i dag, hvor mønter repræsenterer bankernes kapital. Vores tanker henleder også til spørgsmålet, mon vores mønter i dag ville se anderledes ud, hvis datidens mønter ikke havde fx ansigter som motiv, var lavet af metaller osv.

Mønten giver altså anledning til en masse spændende historier og fortolkninger, som man opdigter, i det vi ingen viden har omkring mønten. Men som inspirationskilde, tjaaa, der skal man nok være noget mere interesserede i mønter og motiver end vi lige er ;-)

Jacob og Kristian er “dybt, dybt, dybt uenige”, og mener at forslaget er overfladisk og forkasteligt. Kristian tilføjer: “Folk har jo allerede fået svaret på de første 2-3 linjer”.