Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Der kommer brev

RIMG0043.JPG

Thorvaldsens antiksamling er først og fremmest en kunstnersamling. Antikkerne, som han blandt andet havde anskaffet sig da han boede i Rom, brugte han som inspiration til sit nyklassicistiske værk. I museets brevarkiv findes der flere eksempler på brevvekslinger mellem Thorvaldsen og hans samtidige, hvor nye fund beskrives og hyldes. Det er derfor muligt at følge de spor, som antikken har sat hos 1800-talskunstneren og i hans samtid. I undervisningsforløbet ”Der kommer brev” skal eleverne gå på opdagelse i Thorvaldsens antiksamling. Ligesom Thorvaldsen, skal de finde og udvælge effekter, som tiltaler dem, og skrive hjem om dem.

Klassetrin

3. G

Datering

26/10/2010

Løvegemme

Elevens kommentar

Lille gemme (ring) med stor sort overflade og en løve afbilledet i stenen.

Kære Kristine,
Vi valgte denne genstand, fordi vi synes det er fantastisk at man kunne lave noget så præcist og så småt med de midler man havde til rådighed dengang. På grund af løven der er afbilledet på gemmen, har vi fortolket det til, at den måske har tilhørt en mægtig mand. Løven symboliserer hæderlighed, styrke og mod.
Genstanden er interessant for moderne mennesker pga. de mange år, gemmen rummer, samt det faktum, at den stadig er så velbevaret. Ringen/stemplet/gemmens relevans for anvendelse i nutiden, er mindsket markant da vi idag ikke anvender voksstempler til besegling af breve etc. Den har en "sejheds"værdi frem for en "andvendelses"værdi.