Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling?

Rum 39

Bertel Thorvaldsen var passioneret samler, og under sit lange ophold i Rom købte han mere end 10.000 ægyptiske, græske, etruskiske og romerske oldsager. De præsenteres i Thorvaldsens Museums antiksamling, hvis opstilling stort set har været uændret siden museets åbning. Samlingen står derfor som en sjælden tidslomme og et billede på et museumsideal anno 1848. Det er både det interessante og det udfordrende ved udstillingen - for hvordan formidles den relevant for nutidens publikum? Med særudstillingen ”Unge øjne på antikken” har museet taget udfordringen op og inviteret 11 klassisksproglige elever fra Gefion Gymnasium som gæstekuratorer. De har i tre intense uger arbejdet med at udvælge, udstille og fortolke Thorvaldsens samling af antikker. De unge er således med til at pege på, hvordan antiksamlingen har, og kan få, betydning i dag. Hermed antikken set med unge øjne!

Klassetrin

2.g

Datering

03/12/2010

Polykrom Kybele/Magna Mater - den mangefarvede Moder Jord

Når man ser på statuer og statuetter fra det antikke Grækenland og Rom, er de ofte udført i hvid marmor. Statuetten af Kybele vakte med det samme vores opmærksomhed med de tyde-lige farver, f.eks. på løvernes manker og øjne samt på Kybeles hår og hovedbeklædning. Vi kan let forestille os, at der har været endnu flere farver, end der kan ses i statuettens nuværende tilstand.
Vi har brugt farvet lys med det formål at give farverne tilbage til Kybele. Den Andy Warhol-inspirerede baggrund har samme formål: at understrege farverne for at give montren et nutidigt præg og for at tegne en sammenhæng mellem i dag og antikken.