Tilbygningen
B 160, Schilbach"Udsigt over Forum Romanum fra Kapitol"
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Kategori

Thorvaldsens malerisamling

Udsigt over Forum Romanum fra Kapitol

J. H. Schilbachs maleri viser en udsigt over Roms antikke torv, Forum Romanum. De gamle ruiner tager sig malerisk ud i lyset af den sene eftermiddagssol.

Kunstner

Johann Heinrich Schilbach (1798-1851)

Datering

1826

Mål

47 × 61 cm

Materiale

Olie på lærred

Inv. nr.

B 160

Uddybende tekst

Roms antikke ruiner
I den tyske maler J. H. Schilbachs samtid var Rom et eftertragtet rejsemål for mange europæiske kunstnere, herunder for danske malere. Schilbach lærte flere af de danske kunstnere at kende, fordi han blev en del af gruppen af danske og tyske malere, der mødtes med billedhuggeren Bertel Thorvaldsen Læs introduktion. Kunstnerne tog til Rom for at studere og male byens monumenter fra antikken Læs introduktion og senere.

Maleriet her skildrer det antikke torv midt i Rom, Forum Romanum, som i romertiden havde været et politisk, religiøst og handelsmæssigt centrum. Søjleresterne i forgrunden og kejser Septimus Severus’ (193-211 f. Kr.) triumfbue til venstre antyder, at der her engang havde ligget templer, monumenter mm.

Fremstillingen af Forum Romanum kunne godt minde om et arkadisk landskab. I kunsten og litteraturen beskrives et arkadisk landskab som et paradisisk sted, hvor mennesker lever i harmoni med naturen og hinanden. Ofte indgår antikke ruiner, hyrder og mennesker i fredfyldt solskinsvejr som et motiv i skildringerne af Arkadien, som de også gør i Schilbachs maleri. Schilbach har desuden gengivet landskabet på en idealiseret Læs introduktion måde med de lange skygger, som skabes af de gamle ruiner og den sene eftermiddags gyldne sollys.

Schilbachs maleri adskiller sig dog også fra de typiske arkadiske fremstillinger, fordi han ikke skildrede overnaturlige figurer som f.eks. guder og mytiske væsener i sine landskaber, men holdt sig til en mere naturtro virkelighedsgengivelse. Et eksempel på en mere typisk arkadisk skildring fra museets samling kunne være Joseph Anton Kochs Læs introduktion maleri Apollon mellem thessaliske hyrder Læs introduktion .

Form og udtryk
Schilbachs maleri minder også om nogle af de danske kunstneres billeder, som de skabte i Rom. Den naturtro malestil med de mange omhyggeligt malede detaljer, der kan ses i billedet, var typisk for den danske kunst, som den blev dyrket i guldalderen Læs introduktion . Desuden skildrede de danske kunstnere ligesom Schilbach ofte den italienske befolkning på en idyllisk og idealiseret Læs introduktion måde.

Schilbach har samtidig lagt vægt på at fange den særlige stemning på Forum Romanum. Hans fremstilling af den fredfyldte sommerdag udstråler ro og idyl, mens de lange skygger, som de gamle ruiner kaster på den solbeskinnede plads, skaber en afvekslende og levende virkning i fremstillingen.

Maleriets plads i Thorvaldsens malerisamling
Schilbachs maleri af Forum Romanum var det andet billede, som den tyske kunstner skabte af motivet. Året før havde han allerede malet Udsigt over Forum Romanum, set i modsat retning. Det købte Thorvaldsen, og det første køb var da også anledning til Thorvaldsens anden bestilling af maleriet her. Han ville have et modstykke, så pladsen blev beskrevet fra to forskellige sider.

For Schilbach betød Thorvaldsens erhvervelser en økonomisk optur. De blev anledning til, at han fik flere bestillinger fra andre kunstsamlere. Før billedhuggerens anerkendelse af hans arbejde havde Schilbach haft svært ved at sælge sine værker.

Foto: Ole Woldbye