Tilbygningen
Napoleon Bonaparte, marmorbuste, A 867
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Kategori

Buste

Napoleon Bonaparte

Marmorbusten forestiller den sejrrige kejser Napoleon Bonaparte (1769-1821). Han er placeret på en mægtig ørn med udstrakte vinger og i ryggen har han en palmegren. Thorvaldsen har skabt portrættet til minde om den franske kejser.

Kunstner

Bertel Thorvaldsen Læs introduktion (1770-1844)

Datering

(ca. 1830)

Mål

100 cm

Materiale

Marmor

Inv. nr.

A 867

Fortolkninger

Uddybende tekst

Busten er modelleret efter kejserens dødsmaske og forskellige portrætter af Napoleon.
For at vise Napoleons storhed, har Thorvaldsen iscenesat ham som en romersk kejser med laurbærkrans om hovedet. Ørnen og palmen understreger parallellen. Den iøjnefaldende opsætning er kraftigt inspireret af en marmorbuste fra 1700-tallet, som forestiller den romerske kejser Hadrian, som står i Thorvaldsens private samling.

Både ørn og palme var meget brugte symboler i det gamle romerrige. I den romerske mytologi Læs introduktion var ørnen den øverste gud Jupiters fugl. Ørnen blev derfor brugt som symbol for Romerriget og dets storhed. På samme måde blev palmen også brugt af romerne som symbol for sejr.
På brystet har Thorvaldsen givet Napoleon en beskyttende antik amulet – på græsk kaldet en aegis. Amuletten er næsten magen til den, man finder på busten af kejser Hadrian. Kvinden på emblemet er formentlig visdommens gudinde Pallas Athene.
Thorvaldsen har altså med sit værk valgt at fremstille kejser Napoleon som en både vis, sejrrig og stor kejser Læs introduktion.

Busten blev udført i marmor i 1830 på bestilling af den skotske godsejer Alexander Murray.
Thorvaldsens Museum købte busten i 1929.

Foto: Lennart Larsen