Tilbygningen
Amor og Psyche genforenet i himlen, marmorskulptur, A27
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Kategori

Myter og sagn

Myten om Amor og Psyche

Forholdet mellem elskovsguden Amor og den jordiske, skønne prinsesse Psyche er en dramatisk historie. Parret må igennem mange prøvelser, før de ved gudernes hjælp endeligt kan få hinanden.

Film

Jeg elsker dig!

Fortolkninger

Portrætværksted - kunstnerworkshop - 27/01/2006 - Uden titel Portrætværksted - kunstnerworkshop - 26/01/2006 - Uden titel Portrætværksted - kunstnerworkshop - 01/02/2006 - Uden title Værkstedsforløb med billedkunstneren Nikolaj Recke - 03/05/2007 - "Happy Slapping"

Uddybende tekst

Myten om Amor og Psyche
Ifølge myten var Psyche den smukkeste af tre jordiske prinsesser. Hun kaldtes Den ny Venus og blev tilbedt som en gudinde. Men et orakel havde til hendes far forudsagt en grum skæbne for hende. Psyche skulle giftes med et bevinget væsen, et uhyre eller en slange, der var grusom og vild. Psyche ville komme til at møde sin mand på toppen af et bjerg.

Uvidende om oraklets forudsigelse var Psyche blevet ført til en bjergtop. Herfra bar vinden Zephyr hende til en dal, hvor hun blev lokket indenfor i et pragtslot. Det tilhørte Elskovsguden Amor Læs introduktion. Det var ham, som hun skulle giftes med. Men dermed gik Amor imod sin mors, kærlighedsgudinden Venus befaling.

Af jalousi over Psyches berømmelse og skønhed havde Venus oprindeligt sendt Amor ud for at skaffe Psyche en mand, der både var fattig og uden ære og grimmere end det grimmeste dyr. Men Amor forelskede sig selv i hende.

På slottet kom Amor om natten og lagde sig hos Psyche. Han advarede hende mod at se, hvem han virkelig var. Hvis hun alligevel gjorde det, ville deres lykke være forbi. Men en nat trodsede Psyche advarslen og afslørede Amors identitet. Hun var blevet opildnet af sine søstre, der begge havde giftet sig rigt, men ikke af kærlighed og følte sig jaloux på Psyche. De havde derfor overbevist hende om, at han var et uhyre som oraklet havde nævnt.

En nat hvor Amor sov hos hende, tændte hun en olielampe og i lyset fra lampen ser hun den sovende Amor. Hun bliver så betaget af Amors skønhed, at hun i forvirringen stak sig på en af hans pile. Hun kom til at tabe en dråbe skoldhed olie fra lampen ned på den sovende Amor, og han vågnede ved smerten. Fordi hun havde trodset ham, forlod Amor Psyche i vrede. Men Psyche var fortvivlet og søgte sin elskede Amor overalt.

Amor havde afkræftet af smerte søgt tilflugt i sin moders hus. Af vrede over hans ulydighed mod hende holdt Venus ham nu indespærret. Psyche opsøgte til sidst huset, hvor Venus også tog hende til fange og udsatte hende for fire umulige opgaver. Ved den sidste opgave skulle Psyche gå til dødsriget, Hades, for at hente en krukke med skønhedssalve til Venus. Hun skulle love, at hun ikke åbnede krukken.

Psyche fuldførte opgaven, men menneskeligt nysgerrig, som hun var, kunne hun ikke modstå fristelsen til at åbne krukken. I stedet for skønhedssalve rummede den en dødelig søvnsky, der slog Psyche omkuld. Amor opdagede ulykken og fløj ud for at redde hende. Han fandt Psyche og vækkede hende af den dødelige søvn.

Amor og Psyche var nu lykkeligt forenede. Men Amor var gud og Psyche kun et dødeligt menneske, og de søgte derfor hjælp hos den øverste gud Jupiter Læs introduktion. Han gav Psyche gudernes udødelighedsdrik, så hun blev guddommelig. Amor og Psyche kunne fra da af leve sammen i al evighed på Olympen, gudernes himmelske bolig.

Kilde
Myten om Amor og Psyche blev fortalt i den antikke forfatter Apulejus roman, Det gyldne æsel, der er fra det 2. årh.