Tilbygningen
Herkules, gipsskulptur, A 14
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Kategori

Guder og helte i antikkens mytologi

Myten om helten Herkules

Herkules var antikkens superhelt og svarer til grækernes sagnhelt Herakles. Herkules var halvt menneske og halvt gud og måtte udstå 12 arbejder – en række svære prøvelser og udfordringer.

Film

Hvad tænker du på?

Fortolkninger

Portrætværksted - kunstnerworkshop - 26/01/2006 - Uden titel Portrætværksted - kunstnerworkshop - 26/01/2006 - Uden titel Kunstnerworkshop med René Schmidt - Inspirationens Skatkammer - 28/10/2008 - Herkules og løven Kunstnerworkshop med René Schmidt - Inspirationens Skatkammer - 28/10/2008 - hornmonsteret ATTITUDER - 10/02/2010 - Herkules

Uddybende tekst

Myten om helten og halvguden Herkules
Herkules var søn af den øverste gud Jupiter og den smukke, dødelige kvinde Alkmene. Jupiter, der var ekspert i forklædninger, havde snydt Alkmene til at tro, at han var hendes mand, helten Amfitryon. Dette sidespring havde gjort Jupiters kone gudinden Juno vred. I raseri forsøgte hun derfor at gøre det af med Herkules flere gange og forfulgte ham livet igennem. Det fortælles, at hun sendte to slanger ned til Herkules’ vugge, men at det lille barn blot rejste sig op i vuggen og kvalte slangerne med sine bare næver.

Andre gange overførte Juno sin vrede på Herkules, så han blev vanvittig. Det førte til, at han i et raserianfald myrdede sine tre drengebørn. Guderne beordrede ham derefter til at tjene Kong Eurysteus i Tiryns i 12 år. Kongen gav Herkules tolv arbejder Læs introduktion, som han skulle udføre for at slippe fri.

I den første prøvelse skulle han dræbe den nemeiske løve og bringe skindet tilbage til kongen. Det var en mægtig løve, hvis skind gjorde den usårlig. Pile og sværd kunne ikke gå igennem det, så Herkules sneg sig hen til den og dræbte den med sin kølle. Siden hen bar han skindet som en del af sin dragt.

De andre opgaver var lige så svære:
I den anden opgave skulle Herkules dræbe det frygtelige slangeuhyre Hydra med ni hoveder, hvoraf kun ét var dødeligt.
Den tredje opgave var at bringe en hunhjort med et gyldent gevir levende til kongen.
I en fjerde skulle han bringe kongen det erymanthiske vildsvin levende.
Den femte udfordring var på én dag at rydde Augeias kostald for det møg, der havde samlet sig gennem mange år.
I den sjette skulle han dræbe de strymfaliske fugle.
I den syvende skulle han hente tyren fra Kreta.
Den ottende bestod i at bringe thrakeren Diomedes’ hopper til Tiryns.
Den niende skulle han hente amazondronningen Hippolytes’ bælte.
Den tiende prøvelse bestod i at hente Geryons okser fra Erythia.
I den elvte skulle han hente Hesperidernes æbler, der blev vogtet af en udødelig drage med hundrede hoveder.
Endelig skulle han i den tolvte prøvelse hente helvedeshunden Kerberos med tre hoveder fra dødsriget Hades.

Herkules døde, da hans anden kone, Deianeira i jalousi havde sendt ham en forgiftet dragt. Den gav ham så mange smerter, at han brændte sig til døde på et bål på Oëlabjerget.

Efter hans død besluttede guderne at hylde hans guddommelige herkomst og trak med et tordenskrald Herkules’ udødelige part op til himlen, mens hans dødelige legemsdel gik til dødsriget Hades. På Olympen, gudernes bolig, forsonede Juno sig med ham og gav ham sin datter, ungdommens gudinde Hebe, til hustru.

Navne i mytologien og i kunsten
I antikkens græske mytologi hed helten Herkules Herakles. Navnet Herakles er blevet tolket som ’Den Hera berømmede’ og henviser sandsynligvis til, at gudinden Hera forfulgte Herakles, og dermed gav ham mulighed for at vise sin styrke og voldsomhed.

Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen brugte udelukkende de romerske navne til sine værker med et mytologisk emne. Hans skulpturer af helten hedder derfor Herkules. Herkules’ forfølger Hera hed Juno i den romerske mytologi.