Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Thorvaldsens skulpturer

Psyche med skønhedssalven

Psyche med skønhedssalven, marmorskulptur, A 821

Sjælens billede
Thorvaldsen var livet igennem optaget af Psyche som billede på noget sjælfuldt og fremstillede motivet flere gange. Skulpturen her er én af hans tidlige tolkninger modelleret i 1806.

Motivet henviser til antikkens myte om Amor og Psyche, der rummer misundelse, drama og ’happy ending’. Den dødelige Psyches skønhed gjorde kærlighedens gudinde Venus misundelig. For at blive af med Psyche lagde Venus en fælde for hende. Hun sendte hende ud efter en krukke med skønhedssalve, som hun ikke måtte åbne. Men Psyche var menneskeligt nysgerrig og åbnede krukken på vejen tilbage til Venus. Krukken indeholdt giftige dampe, der gjorde Psyche bevidstløs.

Thorvaldsen har fremstillet mytens spændingsøjeblik med så stor lethed og ro, at H. C. Andersen (1805-1875) i 1835 beskrev skulpturen som ”den aandelige lette Psyche”. Hendes sommerfuglevinger og tænksomme blik gør hende til et billede på den menneskelige sjæl og tankens liv.

Det fortælles i slutningen af den antikke myte, at Psyche blev reddet af sin elskede, elskovsguden Amor, og at guderne udnævnte hende til gudinde for sjælen, for at Amor og hun kunne leve evigt sammen. Thorvaldsen har markeret Psyches overgang fra dødelig til guddommelig med hendes lændeklæde, der glider langsomt af hende for at blotte stadigt mere af hendes nøgne krop.

Udtryk og form
Psyches eftertænksomhed og rolige udtryk er karakteristisk for Thorvaldsens nyklassicistiske stil.

Måden, hun svajer i hoften på, giver hende en naturlig og yndefuld fremtoning. Lændeklædets tunge draperinger er en kontrast til hendes glatte og lette overkrop. Det virker som om, at klædet langsomt glider af hende, som en puppe af en sommerfugl.

Skulpturen udtrykker noget idealt. Det skyldes hendes harmoniske proportioner og materialet, hun er fremstillet i, den rene hvide Carrara-marmor.

Skulpturens historie
Om, der oprindeligt har været en bestiller til Psyche med skønhedssalven, vides ikke. Men den blev efter udførelsen bestilt i marmor af den engelske rigmand Henry Philip Hope (1774-1839), en broder til Thorvaldsens første vigtige kunde, Thomas Hope. Psyche kom til at indgå i et udsmykningsprogram på familiens herresæde Deepdene i Surrey, hvor den blev opstillet i vinterhaven.

Thorvaldsens Museum købte skulpturen i 1917, da Hope-familiens kunstsamlinger blev opløst og solgt på auktion.