Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Thorvaldsens skulpturer

Amor og Psyche genforenet i himlen

Amor og Psyche genforenet i himlen, marmorskulptur, A27

Kærlighedens ideale tilstand
Thorvaldsen holdt meget af antikkens fortælling om elskovsguden Amor og den dødelige Psyche, og han udførte flere værker over temaet. Med denne skulptur har han givet fysisk form til idéen om kærlighed som en idealtilstand. Amor og Psyche står tæt sammenslynget, og deres blik er rettet mod skålen, hvis indhold vil gøre dem evigt lykkelige sammen.

Motivet henviser til afslutningen på den antikke myte om Amor og Psyche. Her fortælles det, at parret blev genforenet på Olympen, gudernes himmelske by, efter at de havde overvundet lang adskillelse og mange udfordringer fra guder og mennesker. Guderne beseglede deres kærlighed og gjorde Psyche til gudinde ved at give hende udødelighedsdrikken.

Psyches overgang fra dødelig til guddommelig har Thorvaldsen markeret i skulpturen med lændeklædet, der langsomt glider af Psyche for at blotte stadigt mere af hendes nøgne krop. Nøgenhed udtrykte i både antikken og i nyklassicismen guddommelighed på grund af tilstandens renhed og naturlighed.

Udtryk og form
Amor og Psyche udtrykker noget yndefuldt. De er indadvendte med deres sammenslyngede kroppe og tænksomme blik. Skulpturens ro og harmoni er karakteristisk for Thorvaldsens nyklassicistiske udtryk.

Amor og Psyche danner en ideal form. Deres to kroppe smelter nærmest sammen, fordi gruppen er komponeret i en lodret bølgende bevægelse. De er lige høje og begge har ungdommelige karaktertræk, der er individuelt formfuldendte. Deres kroppe har harmoniske proportioner og mangler menneskelige kendetegn som f.eks. rynker. Sammen med materialet, den hvide Carrara-marmor, fremmer det skulpturens ideale udtryk.

Thorvaldsens inspiration
Fortællingen om Amor og Psyche var meget populær hos nyklassicismens kunstnere. De var inspireret af antikkens mange fremstillinger af forskellige højdepunkter i den dramatiske myte.

Thorvaldsen har muligvis hentet inspiration til sin skulptur i en antik Amor og Psyche-skulptur på Kapitolmuseet i Rom. Den antikke skulptur har samme emne og karakteristiske yndefulde udtryk som Thorvaldsens version.

En bestilling til Rusland
Thorvaldsen modellerede Amor og Psyche genforenet i himlen i 1807 på bestilling fra den russiske grevinde Irina Ivanovna Vorontsova (1768-1848). Hun besøgte Rom i 1803-04 og var så begejstret for Thorvaldsens nyklassicistiske stil, at hun bestilte i alt fem statuer af ham. Udover Amor og Psyche-skulpturen var det skulpturer af Bacchus, Ganymedes, Venus og Apollon. Alle bortset fra Bacchus blev færdiggjort og sendt til Rusland. Deres placering er i dag ukendt.

Thorvaldsen har ikke selv hugget Thorvaldsens Museums skulptur i marmor. Der er tale om en såkaldt kopihugning fra 1861.

Læs mere i Brevarkivet

Foto: Ole Woldbye