Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Guder og helte i antikkens mytologi

Myten om jægeren Adonis

Jægeren Adonis, marmorskulptur, A 790

Den smukke Adonis’ liv
I antikkens mytologi fortælles det, at Adonis blev født i et træ. Hans mor, kongedatteren Myrrha, var blevet omdannet til et træ af kærlighedens gudinde Venus for at Myrrha kunne gemme sig for sin far, kong Theias. Kongen var vred, fordi Myrrha ventede en søn, som han selv var far til.

Venus hjalp til ved Adonis fødsel og forelskede sig ved første øjekast i ham. Han voksede op til at blive en kæk og overmodig ung mand med et ovenud smukt udseende. Han elskede at jage i skovene og lyttede ikke til Venus’ advarsler om livets mange farer. En dag mødte han på en jagt et såret vildsvin, der angreb ham. Adonis forsøgte at forsvare sig med sit spyd, men uden held. Han blev dræbt af vildsvinets bid.

Ved nyheden om Adonis’ død blev Venus så ulykkelig, at hun lod al natur dø. Først da hendes fader, den øverste gud Jupiter, indgik en aftale med dronning Proserpina i dødsriget Hades, kunne naturen atter gå sin gang. Ifølge aftalen kunne Adonis tilbringe halvdelen af året blandt de levende. Efterfølgende dukkede han op hvert forår samtidig med blomsterne og gik ned til Hades hvert efterår, når blomsterne visnede. Derfor blev Adonis i antikken betragtet som et naturvæsen, der legemliggjorde naturens gang. Adonis blev symbolet på evig ungdom og mandlig ideal skønhed.