Tilbygningen
Bronze samling
efter2 efter6 eftersl2.3
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Inspirationens skatkammer - kunstnerworkshop med Rikard Silwärn

Thorvaldsens Museums antiksamling giver et enestående indblik i antikkens æstetik og idealer. Sat i relation til Thorvaldsens nyklassicistiske værk giver den samtidig mulighed for at opleve, hvordan en af vores store kunstnere lod sig inspirere af fortiden. I ”Inspirationens skatkammer” har vi inviteret den svenske kunstner Rikard Silwärn til at lave en kunstnerworkshop på museet. Rikard Silwärns praksis folder sig ud i brudfladen mellem mythos og logos. Den udgør derfor en nøgle til at forstå Thorvaldsens idealiserede kunst, der på mange måder står i modsætning til det dramatiske mytologiske landskab der prægede antikken – den tid, som var Thorvaldsens inspirationskilde. Sammen med Rikard Silwärn arbejder gymnasieelever fra så forskellige fag som billedkunst, oldtidskundskab og græsk, med antikken set fra nutiden med nyklassicismen som mellemstation. Gennem forelæsning, diskussioner og praktiske øvelser kredser eleverne sig ind på de begreber, som de skal mestre. Det helt centrale begreb, inspiration, føres med sprogets egen arkæologi, etymologien, tilbage til det latinske spiritus, der betyder ånd. Ordet inspiration er onomatopoietisk – altså lydefterlignende. Man har ment, at det må have lydt enten som *speis- eller *peos-, lyden af åndedrættet. I den praktiske del af workshoppen får eleverne til opgave at puste nyt liv i antikken. Konkret betyder det, at eleverne skal trække vejret gennem de arkaiske lydord, samtidigt med, at en videoprojektion kaster billedet af deres ansigt op på en af de antikke buster i antiksamlingen. Sideløbende med denne forunderlige levendegørelse af antikken skal eleverne indbyrdes diskutere, hvor inspiration kommer fra. De skal finde en metafor for begrebet og komme med forslag til, hvorledes tingene i antiksamlingen (måske) ville kunne bruges i en nutidig sammenhæng. Det er der kommet mange sjove og tankevækkende idéer ud af. Du kan gå på opdagelse her i projektrummet og se de billeder, som eleverne har taget på dagen, samt læse nogle af de overvejelser, de har gjort sig under vejs.

Klassetrin

billedkunst

Datering

01/10/2009

Klassens projekter

Inspirationens skatkammer - kunstnerworkshop med Rikard Silwärn - 01/10/2009 - Vaserummet Inspirationens skatkammer - kunstnerworkshop med Rikard Silwärn - 01/10/2009 - Bronze samling
 

Elevens titel

Bronze samling

Elevens kommentar

Vi tror, at inspirationen kommer fra det antikke Grækenland.
Inspirationen er som et sekundbillede, som alt stopper omkring.
Personligt lader vi os inspirere af drømme, skønhed og det, man ikke havde set komme.
På Bertel Thorvaldsens Museum kan man lade sig inspirere af alt fra antikken, og man kan observere ting som vaser, statuer, smykker og meget mere på kort afstand, så man kan se selv den mindste detalje.
Vores opmærksomhed blev fanget mange gange inde i det egyptiske rum af hieroglyffer, mystiske katte og de mange symboler. Vores interesse faldt med det samme for en smuk og meget velproportioneret kat, den udstrålede kærlighed men også magt og styrke. Katten minder os om hele Egyptens historie, hvor katten altid har været afbilledet, især rundt om Cleopatra. Hvis vi kunne ændre kattens funktion, ville vi bruge den som smykkeholder, men selvfølgelig kun til de dyreste og fineste smykker.