Tilbygningen
De gemte genstande
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling?

Bertel Thorvaldsen var passioneret samler, og under sit lange ophold i Rom købte han mere end 10.000 ægyptiske, græske, etruskiske og romerske oldsager. De præsenteres i Thorvaldsens Museums antiksamling, hvis opstilling stort set har været uændret siden museets åbning. Samlingen står derfor som en sjælden tidslomme og et billede på et museumsideal anno 1848. Det er både det interessante og det udfordrende ved udstillingen - for hvordan formidles den relevant for nutidens publikum? Med særudstillingen ”Unge øjne på antikken” har museet taget udfordringen op og inviteret 11 klassisksproglige elever fra Gefion Gymnasium som gæstekuratorer. De har i tre intense uger arbejdet med at udvælge, udstille og fortolke Thorvaldsens samling af antikker. De unge er således med til at pege på, hvordan antiksamlingen har, og kan få, betydning i dag. Hermed antikken set med unge øjne!

Klassetrin

2.g

Datering

03/12/2010

Klassens projekter

Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling? - 03/12/2010 - Det' detaljerne, der tæller Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling? - 03/12/2010 - De gemte genstande Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling? - 03/12/2010 - Det antikke Smykkebord Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling? - 03/12/2010 - Polykrom Kybele/Magna Mater - den mangefarvede Moder Jord Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling? - 03/12/2010 - Original kopi
 

Elevens titel

De gemte genstande

Da vi først så genstandene, fik vi et indtryk af noget sjofelt og seksuelt udfordrende. Vores første ide til udstillingen var derfor at sætte disse frække antikke genstande i forhold til nutidens frække genstande. Vi ønskede at sætte spørgsmål ved nutidens opfattelse af ting som disse.

Men med en sådan udstilling ville vi måske tillægge genstandene en ny betydning, ligesom 1800-tallets snerpede borgerskab, der lagde de antikke erotiske genstande i magasin, fordi de virkede anstødelige i forhold til periodens seksuelle moral. Derfor smed vi alle fordomme væk og gik helt tilbage til antikkens brug af figurerne, hvor de måske blev brugt til pynt på middagsborde. I montren viser vi, hvordan det ville se ud, hvis denne anvendelse mødte nutidens kaffebord.

Filmvalg

De gamle bøger

Arkivvalg - faktuel fordybelse