Tilbygningen
Det antikke Smykkebord
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling?

Bertel Thorvaldsen var passioneret samler, og under sit lange ophold i Rom købte han mere end 10.000 ægyptiske, græske, etruskiske og romerske oldsager. De præsenteres i Thorvaldsens Museums antiksamling, hvis opstilling stort set har været uændret siden museets åbning. Samlingen står derfor som en sjælden tidslomme og et billede på et museumsideal anno 1848. Det er både det interessante og det udfordrende ved udstillingen - for hvordan formidles den relevant for nutidens publikum? Med særudstillingen ”Unge øjne på antikken” har museet taget udfordringen op og inviteret 11 klassisksproglige elever fra Gefion Gymnasium som gæstekuratorer. De har i tre intense uger arbejdet med at udvælge, udstille og fortolke Thorvaldsens samling af antikker. De unge er således med til at pege på, hvordan antiksamlingen har, og kan få, betydning i dag. Hermed antikken set med unge øjne!

Klassetrin

2.g

Datering

03/12/2010

Klassens projekter

Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling? - 03/12/2010 - Det' detaljerne, der tæller Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling? - 03/12/2010 - De gemte genstande Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling? - 03/12/2010 - Det antikke Smykkebord Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling? - 03/12/2010 - Polykrom Kybele/Magna Mater - den mangefarvede Moder Jord Unge øjne på antikken - hvad sker der når unge fortolker og formidler Bertel Thorvaldsens antiksamling? - 03/12/2010 - Original kopi
 

Elevens titel

Det antikke Smykkebord

Ved første øjekast virker gemmesamlingen som en uoverskuelig masse. Ved at fremhæve enkelte gemmer fra samlingen, sætter vi fokus på smykkernes individuelle træk og værdier.
Ud fra personlige interesser har vi valgt tre gemmer med forskellige udsmykninger og
mulige indgangsvinkler til analyse og fortolkning. De tre gemmer har henholdsvist et mytologisk motiv, en mytologisk relateret indskrift samt en indskrift, som man ofte ser på antikke romerske ringe.
Kaméen (nr. 1) er yderligere interessant, da den måske er en nyere forfalskning, men alligevel har fået plads i Thorvaldsens samling. Gemmen nr. 3 var interessant for os, fordi vi kunne fordybe os i indskriften og analysere grammatik, som ikke er hverdagslære i dag. Udstillingen er et forsøg på at iscenesætte og drage opmærksomhed til de små sten. Vi ønsker samtidig at lede tankerne hen på noget værdifuldt og personligt.

Arkivvalg - faktuel fordybelse