Tilbygningen
Udskrift venlig version

Kategori

Biografi

Friederike Brun (1765-1835)

Friederike Brun var gift med en velhavende dansk handelsmand. Selv var hun en ivrig forfatter og kunstinteresseret. Hun finansierede Thorvaldsens gennembrudsværk Jason med det gyldne skind.

Uddybende tekst

Forfatteren
Friedrike Brun var af tysk afstamning og gift med den danske handelsmand Constantin Brun (1746-1836). Hun var forfatter og udgav dagbøger, rejseskildringer og digte.

Salonværtinden
Hun var en kendt kulturpersonlighed, der i årene efter 1800 afholdt de såkaldte saloner om sommeren på familiens sommersted, Sophienholm ved Bagsværd sø. Her inviterede hun kulturpersoner og kunstnere som H. C. Andersen (1805-1875) og Adam Oehlenschläger (1779-1850) til at opleve forskellige underholdende og kunstneriske indslag. Blandt andet datteren Ida Bruns attitudekunst Læs introduktion.

Selskabsdamen
Friederike Brun førte et selvstændigt og rigt rejse- og selskabsliv. Hun rejste flere gange til Italien og især Rom og kendte mange europæiske kulturberømtheder og kunstnere. Også i udlandet var hun kendt for at afholde selskaber, og hun inviterede ofte Thorvaldsen.

Kunstmæcenen
Det var Friederike Bruns fortjeneste, at Bertel Thorvaldsen Læs introduktion fik færdiggjort sit gennembrudsværk Jason med det gyldne skind Læs introduktion i Rom 1802-03. Hun betalte for, at lermodellen af Jason kunne blive bevaret i en gipsafstøbning. Derefter afholdt hun en fest til ære for Thorvaldsen, hvor han blev laurbærkronet. Hun traf Thorvaldsen igen i Rom i 1807-1810, hvor han modellerede en buste af hendes datter, Ida Brun Læs introduktion. Friederike Brun skrev en af de første, større artikler om Thorvaldsen, trykt på både tysk og dansk, hvor hun roste hans nyklassicistiske formsprog.