Tilbygningen
Amor med lyren, marmorskulptur, A 33
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Kategori

Thorvaldsens skulpturer

Amor med lyren

Thorvaldsens skulptur af en lille dreng forestiller elskovsguden Amor. Han spiller på en lyre lavet af et skildpaddeskjold med to horn og strenge.

Kunstner

Bertel Thorvaldsen Læs introduktion (1770-1844)

Datering

(1818)

Mål

59 cm

Materiale

Marmor

Inv. nr.

A 33

Film

Mine fødder blev helt tunge

Fortolkninger

Nye ord til Thorvaldsen - værkstedsforløb med billedkunstneren Lise Harlev - 31/01/2008 - Amor

Uddybende tekst

Thorvaldsen og Amor
Amor er det motiv, Thorvaldsen har fremstillet flest gange i sin kunst. Billedhuggeren var betaget af det mytiske, vingede væsen, der bragte kærlighed til guder og mennesker. Han har både skildret Amor som lille barn, som yngling Læs introduktion og voksen.

Ifølge antikkens mytologi Læs introduktion var Amor Læs introduktion barn af kærlighedsgudinden Venus Læs introduktion og krigsguden Mars Læs introduktion. Med sine kærlighedspile ramte han guder og mennesker, så de blev forelskede. I den romerske mytologi optrådte Amor også under navnet Cupido.

Thorvaldsens inspiration
Den lyrespillende Amor var et elsket motiv både i nyklassicismen Læs introduktion og i antikken Læs introduktion. Flere kunstnere havde før Thorvaldsen arbejdet med lignende skildringer af elskovsguden som barn. Blandt dem, som Thorvaldsen sandsynligvis har været inspireret af, er kollegaen Antonio Canova Læs introduktion, der i 1816-17 udførte en Amor-figur med lyren til sin skulptur Najade.

En anden oplagt inspirationskilde til Thorvaldsens lille Amor-figur er en antik bronzefigur, som findes i Antiksamlingen Læs introduktion. Den forestiller elskovsguden som barn, med vinger og næsten samme frisure som Thorvaldsens Amor.

En anden antik reference kunne være en kamé, dvs. et lille relief i ædelsten, der forestiller to Amor-figurer, der spiller på lyre og panfløjte. Thorvaldsen har kopieret motivet i en skitsetegning Læs introduktion.

Skulpturens historie
Thorvaldsens skulptur af det lille Amor-barn blev oprindeligt modelleret i 1818 som del af skulpturgruppen Gratierne og Amor Læs introduktion. Allerede samme år strømmede bestillinger ind på Amor-figuren som en selvstændig marmorskulptur. Blandt de første bestillere var den tyske diplomatfrue Caroline von Humboldt (1766-1829).

Mere end tolv kopier blev bestilt af Amor med lyren af forskellige europæiske kunstsamlere til at udsmykke deres hjem og haver.

Thorvaldsens Museums marmorkopi blev hugget i 1836.

Foto: Pernille Klemp