Kategori: Begreber
Figurativ og nonfigurativ skulptur

Johannes Hoffmann (1844-1920): Psyke. 1878. Marmor. Højde 144 cm. Fyns Kunstmuseum. Foto: Inferno Reklamefotografi
Den figurative skulptur kan beskrives som en afbildning af genkendelige figurer eller objekter. Modsætningen hertil er den nonfigurative skulptur, som er helt abstrakt. Det vil sige, at skulpturen ikke har former, der refererer til tydeligt genkendelige motiver i den virkelige verden.
I spektret mellem den figurative og nonfigurative skulptur ligger mange udtryk. Man kan således godt tale om en abstrakt, figurativ skulptur.
Læs også artiklen om abstrakt skulptur
Figurativ
Johannes Hoffmanns Psyke fra 1878 er et eksempel på en figurativ, naturalistisk skulptur.
Figurativ – forenklet form
Gerhard Hennings Danaë fra 1927 er også figurativ, men med et forenklet udtryk.

Gerhard Henning (1880-1967): Danaë. 1927. Kunststen. Højde 101,5 cm. BRANDTS. Foto: Ole Akhøj
Abstrakt – med genkendelige motiver (figurativ)

Adam Fischer (1888-1968), Ellen Fischer, 1934, Statens Museum for Kunst. © Adam Fischer/billedkunst.dk, foto: SMK Foto
Adam Fischers portræt af Ellen Fischer fra 1934 er et eksempel på en abstrakt, figurativ skulptur. Busten har genkendelige elementer, men disse er stærkt forenklede i det, man kunne kalde et kubistisk formsprog.
Sonja Ferlov Mancobas To levende væsener fra 1935 har motivisk sluppet referencen til den virkelige verden. Skulpturen består af forskellige abstrakte former, som med titlen gives karakter af at være “levende væsener”. Måske kan vi ane formen af en fugl?

Robert Jacobsen, Skulptur i tofarvet træ, 1943-1944, KUNSTEN – Museum of Modern Art, Aalborg
Abstrakt – uden genkendelige motiver (nonfigurativ)
Robert Jacobsens skulptur, Skulptur i tofarvet træ er endnu mere abstrakt. Titlen giver heller ikke hint om noget genkendeligt, men forklarer kun skulpturens materiale. Selv en nonfigurativ skulptur kan sætte vores tanker igang og spore os hen på en erindring om noget genkendeligt. Vi kan synes at skulpturens former mimer eller minder os om noget vi har set. Materialet kan også vække eringdring om en sanseoplevelse.